Özsu Balık
Özsu Balık Dil Değiştirme İkonu

Hem kültürlü hem besleyici!

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Türkiye’de yetiştiricilikten elde edilen su ürünlerinin besin değerleriyle ilgili bir analiz hazırladı. Araştırmanın sonuçlarına göre levrek, çipura ve somonda deniz balıkları ile yetiştiricilik ürünlerinin analiz değerlerinin birbirine yakın olduğu tespit edildi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer’in liderliğinde yapılan çalışmada levrek, çipura ve diğer birkaç tür için deniz ve çiftlik balıkları arasındaki besinsel içerik ve farklılıklarının tespiti araştırıldı.

Çipura için yapılan araştırmada 100 gram balık etindeki enerji oranlarına bakıldığında “Yetiştirilen türde 169 kaloriyken doğadan avlanan türde (deniz çipurasında) 139 kalori olarak tespit edildiği açıklandı. Kültür ürünü olan çipura balıklarında D3, B12, A, B2, B6 ve B3 vitamin değerlerinin de yüksek olduğu anlaşılırken, “100 gram balık etinde yapılan hesaplamaya göre bir doğa çipurasında 0,5 gram omega-3 varken, kültür çipurasında 2,01 gram var olduğu bilimsel olarak ortaya konuldu.

Aynı şekilde levrek için de benzer verilere ulaşıldı. Analizler sonucu toplam enerji 100 gram deniz levreğinde 90 kaloriyken, kültür levreğinde 154 kalori çıktı. Burada yetiştiricilik türünün yağlı olmasından kaynaklı bir durum da söz konusu. Omega-3 ’te ise yetiştirilen tür ile doğa türü arasında çok yakın değerler elde edildi.

Yüzdesel yağ asidi dağılımında doğada yüzde 29 iken yetiştiricilikte yüzde 23 çıktı. Buna göre “kültür balığında omega-3 yoktur” söyleminin doğru bir yaklaşım olmadığı da tescillendi.

Araştırmanın detaylarına https://www.posta.com.tr/hem-kulturlu-hem-besleyici-2413832 linki haberden ulaşabilirsiniz.