Özsu Balık
Özsu Balık Dil Değiştirme İkonu

Üretim

Üretim Süreci

Ürünlerimiz

Çipura

Klimatik yapıdan çipura balığına tüm Akdeniz’de rastlanmakla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları’nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu’nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır.

Türkiye’de daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır.

Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Cinsel olgunluğa erişme yaşı 2 ‘dir. Bu dönemde balıkların genel olarak erkek oldukları gözlenir. 3 ve 4. yaştan itibaren balıklarda dişiliğe dönüşüm olduğu görülür (Protandrik hermafroditizm).

Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. Çipura balığı günümüzde Türkiye’de, Yunanistan’da İsrail’de ve İspanya’da başarılı olarak üretilir. Yıllar boyunca yapılan kontrolsüz avlanmalar sonucu denizlerde sayısı çok azalmış ancak balık çiftliklerinde yetiştirilmektedir, balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların boyutu daha büyüktür.

Türkiye’de yetiştirilen çipura balığının %70 i Avrupa birliğine ihraç edilmektedir .130.000 ton /yıl Avrupa birliğine ihracat rakamlarına ulaşmıştır.

Ürün Çeşitleri

  • Taze Soğutulmuş Bütün
  • Taze Soğutulmuş Fileto
  • Taze Soğutulmuş Temizlenmiş

Ağırlık

  • 200-1500gr

Raf Ömrü

  • 14 Gün

Besin Değerleri (100gr için)

  • Enerji: 232 kcal / 971 kj
  • Karbonhidrat: % 0,94
  • Protein: % 21,28
  • Yağ: % 16,18
  • Doymuş Yağ Asitleri: % 1,12
  • Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 2,6
  • Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,87
  • Tuz: 0,065 gr
  • Fosfor: 3163 mg/kg

Levrek

Kıyı suları, sahiller, haliçler, lagünler akarsuların denize döküldüğü yerler doğal yaşam alanıdır ve hatta geçici olarak akarsuların içlerine girebilirler. Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.

Levrekler 5-28 °C arası sularda yaşayıp 12-14 °C arasında yumurta bırakırlar. Doğal ortamda 1 kg’lık bir dişinin 293.000-358.000 adet yumurta bırakabildiği bildirilmişlerdir Türkiye de yetiştirilen levrek balığının % 80 i Avrupa birliğine ihraç edilmektedir. 150.000 ton /yıl Avrupa birliğine ihracat rakamlarına ulaşmıştır.

Ürün Çeşitleri

  • Taze Soğutulmuş Bütün
  • Taze Soğutulmuş Fileto
  • Taze Soğutulmuş Temizlenmiş

Ağırlık

  • 200-2000gr

Raf Ömrü

  • 14 Gün

Besin Değerleri (100gr için)

  • Enerji: 165 kcal / 690 kj
  • Karbonhidrat: % 0,81
  • Protein: % 23,15
  • Yağ: % 7,43
  • Doymuş Yağ Asitleri: % 1,13
  • Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 1,93
  • Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,67
  • Tuz: 0,14 gr
  • Fosfor: 3536,5 mg/kg