Özsu Balık
Özsu Balık Dil Değiştirme İkonu

En Lezzetli Sofralar için Balık Pişirme Önerileri

Hepimiz balık severiz ama balık pişirmenin inceliklerini bilmek ve uygulamak yalnızca gerçek balık tutkunlarının ilgisini çeker. “Hangi balık hangi yöntemle pişirilir”, “Hangi yöntemde damak tadımıza uyan lezzeti yakalarken aynı zamanda balıktan alacağımız besin değerlerini maksimumda tutabiliriz?” Gibi sorular pek çok kişinin kafasında net değildir.

Doğru balığı seçtikten sonra uygun yöntemi seçip uygulayarak pişirdiğiniz balıkla mükemmel bir ziyafet sizi, bekliyor demektir!

Sizin için en sık tercih edilen balık pişirme yöntemlerinin yanısıra çok bilinmeyen fakat deneyince vazgeçemeyeceğiniz balık pişirme yöntemlerini derledik.

Kızarmış Levrek

En pratik ve en lezzetlilerden: Kızartma

Kısa sürede hazırlanması ve aynı zamanda çok lezzetli olması sebebiyle en çok tercih edilen balık pişirme tekniklerinden biridir. Küçük balıkları direkt olarak; büyük olanları ise fileto ya da dilimlenmiş şekilde pişirebileceğiniz bu yöntemde balık tavası ya da derin yağda kızartma yapabileceğiniz boyutlarda bir pişirme kabı seçmeniz yeterlidir. Tercihinize göre hazırlayacağınız bir pane harcı ile balığınıza lezzet katabilirsiniz.

 

Mangalseverlere: Izgara

Her şey bir yana mangal kokusu bir yana! Eğer mangal seviyorsanız ve uygun koşullarınız varsa diğer seçeneklere bakmayacağınızı tahmin edebiliyoruz. Bahar aylarının en sevilen anlarından mangalda balık tek başına bir ziyafetin mihenk taşı olabilecek bir alternatif. Eğer açık bir yerde pişirme imkanınız yoksa mutfağınıza edineceğiniz elektrikli ızgaralarla da aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.

Çok yağlı olmasın: Sığ Kızartma


Kızartma ve ızgara arasında bir alternatif diyebileceğimiz, “poelle” olarak da bilinen bir diğer teknik ise sığ kızartma. Kızartmadan tek farkı kullanılan yağ miktarının minimumda tutuyor olmak. Bu yöntem piştikçe balığın yağ çekmesi sebebiyle tavaya yapışmasına ve yanmasına sebep olabilir. Bu yüzden sığ kızartma yapacağınız tavayı yanmaz ve yapışmaz materyallerden seçmeniz önemlidir.

Sağlık ve Kolaylık Bir Arada: Fırında Balık

Hem hazırlık aşaması hem de mutfağın çok kirlenmemesi açısından en pratik yöntemlerden biri olan fırında balık pişirme aynı zamanda çok da lezzetli. Çok az yağ ile harikalar yaratılabileceğiniz bu yöntemde sevdiğiniz sebzeleri ve çeşnileri de fırın tepsinize eklemeyi unutmayın!

Şef gibi hissedin: Tuzda Balık

Çok sevdiğiniz misafirlerinize kallavi bir sofra kurmak istediğiniz zaman uygulayabileceğiniz en güzel yöntemlerden biri olan tuzda balık pişirme lüks restoranlarda premium bir ürün olarak servis ediliyor olsa da evde çok maliyetli olmadan uygulayabileceğiniz bir pişirme tekniği. Öncelikli olarak ihtiyacınız olacak ana malzeme bol miktarda kaya tuzu. Yumurta beyazı ile karıştırarak macun haline getirdiğiniz kaya tuzu ile temizlenmiş balığın tüm yüzeyini kaplamalı ve sonrasında fırında pişirmeye almalısınız. Bu hazırlamış olduğunuz karışım balığın derisi ile birleşerek kalkan görevi görecek ve pişirme sırasında balığınızın kendi suyunda ağır ağır pişmesini sağlayacak. Dilerseniz balığın içerisine önceden limon dilimi, tane karabiber ve defne yaprağı ekleyerek balığınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Bu yöntem için en uygun balık türünün levrek olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Bambaşka bir deneyim: Tütsüleme

Ateşsiz pişirme yöntemlerinden olan tütsüleme isli tatları sevenlerin vazgeçemediği bir lezzet deneyimi sunuyor. Sıcak ve soğuk dumanlama olarak ikiye ayrılan yöntemlerden sıcak dumanlama işlemi evde uygulanabilirken soğuk dumanlama için profesyonel ekipmana ihtiyaç duyuluyor. En temelde, dumanla tütsülenen balığın suyu buharlaştırılır ve pişmesi sağlanır. Bu yöntem için elektrikli ızgara ya da mangal kullanabilirsiniz.

Lokum Kıvamında Lokmalar için: Marinasyon

Özellikle Levrek ve Çipura gibi yağlı balıklarda çok daha iyi sonuç veren bu yöntem için limon suyuyla ya da başka malzemelerle asiditesi uygun bir ortam hazırlanır ve balıklar içinde bekletilir. Özellikle ekşiseverler için harika bir seçim olacak marinasyon sonunda lokum kıvamındaki balıklarınızı sosuyla birlikte servis edebilirsiniz.

Hafif bir öğün: Buğulama

Buharda pişirme olarak da bilinen buğulama balığın besin değerlerini en çok koruyan yöntemlerden biridir. Üstelik yavaş yavaş pişen balıklarınız harika bir kıvam alır ve lezzetini de kaybetmez. Bu yöntemde balıklarınızın pişme süresini balığınızın kalınlığına göre ayarlamalı ve hafif ısı kullanmalısınız.

Tüm bu saydığımız yöntemlerden hangisini seçerseniz seçin lezzetli bir balığın ve kendinizden ekleyeceğiniz sevgi dolu dokunuşların yemeğinize asıl tadını vereceğini unutmayın!

Afiyet olsun.